NL

Nederland

Ergonomie in de sector haar- en schoonheid

Ergonomie (of Menselijke Factoren) is de wetenschappelijke discipline die zich bezighoudt met het begrijpen van interacties tussen mensen en hun omgeving, en toegepaste theorie, principes, gegevens en ontwerpmethoden om het welzijn van de mens en de algehele systeemprestaties te optimaliseren.

Drie domeinen van ergonomie:

Fysieke ergonomie is het eerste domein dat te maken heeft met fysieke activiteit. Dit domein bestudeert de reacties van het menselijk lichaam op fysieke belasting en verwondingen door herhaling, trillingen, kracht en houding.

Cognitieve ergonomie is het tweede domein dat betrokken is bij mentale processen. Het gaat in detail over mentale werkbelasting, besluitvorming, menselijke fouten en training.

Organisatorische ergonomie is het derde domein dat zich bezighoudt met socio-technisch systeemontwerp. Enkele van de te overwegen factoren zijn: organisatiestructuren, processen, planning, ploegendienst, werkplezier, motivatie, supervisie en teamwork.

Kappers en schoonheidsspecialisten moeten rekening houden met de fysieke, cognitieve en organisatorische ergonomie wanneer ze werken. Het ontwerpen van een goede ergonomie verhoogt de levensduur van een carrière, omdat dit de fysieke en psychologische belasting vermindert.


Untitled-1

Ergonomie voor de startende kapper


Videos

maxresdefault

Ergonomics in hairdressing field

maxresdefault (1)

Ergonomics in Beautycare industry

maxresdefault (2)

Stretching examples


Links: