NL

Nederland

Regelgeving voor cosmetische producten

Kappers en schoonheidsspecialisten gebruiken en verkopen cosmetica. Deze producten worden gereguleerd door de Europese Cosmeticaverordening, die eisen stelt aan de producten en ook aan bedrijven, die producten in de EU vervaardigen of producten in de EU importeren. Er zijn ook enkele vereisten voor distributeurs. Haarsalons en schoonheidssalons zijn distributeurs, wanneer ze producten aan hun klanten verkopen. Daarom is het hun verantwoordelijkheid om te weten wat de regelgeving voor cosmetica is en welke onderdelen op hen van toepassing zijn.

Verordening (EG) nr. 1223/2009 betreffende cosmetische producten is het belangrijkste regelgevingskader voor cosmetische eindproducten, wanneer deze op de EU-markt worden gebracht. Het versterkt de veiligheid van cosmetische producten en stroomlijnt het kader voor alle betrokkenen uit de sector. De verordening vereenvoudigt de procedures voor zover de interne markt voor cosmetische producten nu een feit is.

(http://ec.europa.eu/growth/sectors/cosmetics/legislation_en)


Controle voor de gezondheid op gevaarlijke stoffen (COSHH)

Aandacht voor COSHH in de kappers- en schoonheidsverzorging is essentieel voor de gezondheid en veiligheid. Wanneer je in een haarsalon of beautysalon werkt, dan werk je dagelijks met gevaarlijke stoffen. Je realiseert je misschien niet dat de gebruikte producten een negatieve invloed op de gezondheid kunnen hebben. Zelfs de meest gewone stoffen, inclusief shampoo en water, kunnen schade aan de huid veroorzaken.

(Https://www.highspeedtraining.co.uk/hub/coshh-for-hairdressing-guide/).

Daarom is het erg belangrijk dat zowel kappers als schoonheidsspecialisten zich bewust zijn van het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE). Bijvoorbeeld het gebruik van beschermende handschoenen, een schort en andere beschermingsmiddelen zal de kans op beroepsziekten verminderen en zal een langere loopbaan in de kappers- en schoonheidsverzorging mogelijk maken.


Materiaalveiligheidsinformatiebladen voor chemische producten (Material Safety Data Sheets (MSDS)) en INCI (Internationale nomenclatuur van cosmetische ingrediënten)

De verordening betreffende cosmetische producten vereist geen materiaalveiligheidsinformatiebladen voor chemische eindproducten (MSDS). In plaats daarvan vereist de wetgeving inzake chemische stoffen  materiaalveiligheidsinformatiebladen voor bijna alle chemicaliën, zoals reinigingsproducten. Alle haar- en schoonheidssalons moeten op de hoogte zijn van de materiaalveiligheidsinformatiebladen voor reinigingsproducten. Alle chemische producten moeten een lijst met ingrediënten bevatten (INCI). De INCI-lijst vermeldt de ingrediënten in afnemende volgorde van gewicht. Het is essentieel voor kappers en schoonheidsspecialisten om INCI te kennen, omdat dit bijvoorbeeld helpt bij allergieën.


hairdresser1

Gezond werken regels kappers

hairdresser2

Healthy hairdresser – Checklist


Videos

hqdefault

Safe working with colours

sddefault

Safe Working INCI

maxresdefault (1)

Safe Working MSDS

maxresdefault (2)

Safe Working Pedicure

maxresdefault (3)

Safe Working shaving the beard

hqdefault-(1)

Safe Working with hands

Links: