NL

Nederland

Gezond aan het werk

Om gezond te blijven op het werk is het belangrijk dat we rekening houden met een gezonde levensstijl. We moeten in de arbeidsmarkt rekening houden met ons lichaam en geest. Gezonde voeding, afwisselend werk en een goede houding zijn hier voorbeelden van. Daarnaast is een goede werksfeer bevorderlijk voor je gezondheid. Op school is het belangrijk dat de regels over gezond werken worden nageleefd en overgedragen.


Gezonde leefstijl

Een gezonde leefstijl bestaat uit meer dan alleen gezond en gevarieerd eten en bewegen. Het heeft er ook mee te maken met in hoeverre je positief kan denken. Hoe je jezelf ontwikkeld en in hoeverre je jezelf ontspannen voelt. Door jezelf te ontwikkelen verbreed je de kennis die je bezit. Je voelt je hierdoor minder onzeker in de taken die je uitvoert en dat kan de werkdruk verminderen. Ook goed voor jezelf zorgen door af en toe te ontspannen is belangrijk voor je geest. Bewustwording en verandering kan belangrijk zijn om je beter in je vel te voelen. Veel processen gebeuren op onbewust niveau door middel van vaste patronen en processen. Vanuit de bewustwording kan je nieuwe keuzes maken en verandering brengen in patronen en processen. Doelen bereiken die onbereikbaar leken en dit geeft zelfvertrouwen en een gelukkig gevoel. Door het creëren van keuze mogelijkheden kan er meer vrijheid ontstaan om te doen wat je daadwerkelijk wilt doen.


Werkdruk

Wanneer de balans tussen wat je moet doen en wat je aan kan op het werk verstoord raakt, spreek je van werkdruk. Werkdruk kan optreden als je bijvoorbeeld je werk niet binnen een bepaalde tijd af krijgt of als je niet meer aan de gestelde eisen kan voldoen. Werkdruk kan de volgende oorzaken hebben:

 • Tijdsdruk
 • Te veel werk
 • Hoog werktempo
 • Geen of onvoldoende inspraak over de werktijden
 • Te weinig pauze en/of vakantie
 • Te weinig kennis en vaardigheden
 • Veeleisende klanten
 • Te zware verantwoordelijkheden

Mindfullness

“Mindfulness betekent op een bepaalde manier aandacht schenken; met opzet, in het huidige moment, en niet-oordelend. “Jon Kabat-Zinn Het is belangrijk om af en toe je automatische piloot uit te kunnen schakelen en je te concentreren op je lichaam en geest. Mindfulness kan overal worden toegepast en kan je helpen om ruimte in je geest te creëren. Vier tips om te ontspannen tussen drukke momenten door:

 1. Controleer af en toe je ademhaling;
 2. Doe één ding tegelijk;
 3. Oefen mindful te eten: neem de eerste drie happen heel kalm en bewust
 4. Oefen mindful adem te halen

check

Checklist werkdruk


KQvJZeW404ohd

Exercises

MO-hB1eRrdghd

Pilates


Links: